Palkitseminen on Suomessa edelleen tabu – kartettava, kielletty keskustelunaihe. Palkoista ja palkkioista ei osata, kyetä tai haluta keskustella avoimesti ja rakentavasti. Rekrytoinneissa palkka-asiat jäävät usein loppuvaiheeseen, vaikka raha on niin rekrytoijalle kuin rekrytoitavalle takuuvarmasti yksi tärkeimmistä sovittavista asioista. Työsuhteiden aikana palkoista ja palkitsemisesta ei välttämättä keskustella sen enempää. Herätään vasta silloin, kun osaaja on lähdössä, ja ikävä palkka-asia onkin yllättäen pöydällä. Ostetaanko henkilö jäämään vai annetaanko mennä, siinäpä kysymys.
Pakko on paras motivaattori. Palkitsemisen avoimuuden lisäämisen suhteen tämä pakko on EU:n palkka-avoimuusdirektiivi, joka hyväksyttiin keväällä 2023. Direktiivi jalkautuu EU-maiden lainsäädäntöön vuoteen 2026 mennessä ja muutokset avoimuuden suhteen ovat merkittäviä.
Direktiivin mukaan työnhakijoille täytyy pystyä viestimään rekrytoinnin alkuvaiheessa haettavan tehtävän palkkahaarukka. Jää nähtäväksi, pakottaako lainsäädäntö julkaisemaan haarukat jo työpaikkailmoituksessa, mutta jo nyt Linkedin:ssä näkee pohjoismaisia ilmoituksia, joissa palkkahaarukka on avoimesti viestitty.
Työntekijöillä tulee olemaan oikeus tietää, mitä omassa organisaatiossa maksetaan samantasoisessa ja samantyyppisessä tehtävässä toimiville.
Direktiivin mukaan nykyisillä työntekijöillä tulee olemaan oikeus tietää, mitä omassa organisaatiossa maksetaan samantasoisessa ja samantyyppisessä tehtävässä toimiville keskimäärin. Eikä pelkästään yleisenä keskiarvona tai mediaanina, vaan mitä maksetaan miehille ja mitä naisille keskimäärin.
Direktiivin myötä organisaatioille tulee myös julkinen raportointivelvollisuus liittyen siihen, mikä on miesten ja naisten välinen palkkaero. Jos ns. selittämätön palkkaero on yli 5%, niin organisaation täytyy julkistaa toimenpiteet eron kuromiseksi. Pienet organisaatiot pääsevät toki helpommalla raportoinnissa kuin suuret, ja yksityiskohdat niin raportoinnin kuin sanktioiden osalta tiedetään vasta lainsäädännön valmistuttua.
Lukuisissa organisaatioissa ollaan tehty jo vuosia erinomaista työtä palkitsemisen avoimuuden ja läpinäkyvyyden kehittämiseksi. Suuressa osassa ei. Vastuullisuus henkilöstöjohtamisessa on sitä, että palkitsemisen perusteet ja rakenteet ovat vedenpitävät ja ne on viestitty avoimesti koko henkilöstölle. Vastuullisuus edellyttää periaatteiden johdonmukaista ja oikeudenmukaista toteutusta, ja kykyä rakentavaan keskusteluun. Vastuullinen palkitseminen on avointa ja avoimuus on meidän kaikkien etu.